• English
  • Bosanski

Help – Hilfe zur Selbsthilfe e.V. Misija u Bosni i Hercegovini

BOS 216 – Smanjenje siromaštva i poboljšanje prilika za zaposlenje marginaliziranih i osoba u nepovoljnom položaju u BiH

Period: 01.10.2014 – 31.12.2014
Područje: Odžak
Donator: Vlada Savezne Republike Njemačke

Ukratko o projektu:

Projektom će biti pružena podrška grantovima/vaučerima za nabavku materijalnih sredstava potrebnih za poslovnu aktivnost 192 korisnika u opštini/općini Odžak. Ukupna vrijednost pojedinačne donacije će biti u prosjeku 730,00 EUR za mikro biznise, odnosno 6.000,00 EUR za 5 malih/srednjih biznisa koji zapošljavaju 2 ili više osoba.

 

Svi korisnici donacije će biti obavezni da:

  1. Dokažu da je poljoprivreda osnovni izvor prihoda njihove porodice/obitelji,
  2. Pridržavaju pravila donatora o korišćenju vaučera,
  3. Obezbijede uposlenicima Help-a monitoring i praćenje rada u toku implementacije projekta,
  4. Izvrše 10 sati društveno korisnog rada.

 

Projekat će tretirati samo poljoprivredne aktivnosti i pod uslovom da korisnik ima prijavljenu štetu kod općinske komisije za evidentiranje šteta od poplava u Odžaku.

 

Prosječni iznos donacije za pojedinačnog korisnika će se kretati oko 730,00 EUR u vidu vaučera koji će se moći utrošiti u četiri autorizirane poljoprivredne apoteke u Odžaku.
Glavni ciljevi projekta:

Projektom se planira poboljšati prilike marginaliziranih i osoba u nepovoljnom položaja kroz mjere pomoći za samozapošljavanje i sticanje dohotka. Cilj je olakšati inkubaciju samostalnih biznisa i održivi ekonomski razvoj jačanjem privatnog sektora kroz modernizaciju poljoprivredne proizvodnje.

 

Biće podržano 192 korisnika u opštini/općini Odžak.


Za podršku se mogu prijaviti pojedinci bez obzira na kategoriju – lokalno stanovništvo, povratnici, pripadnici svih etničkih skupina, spolnih i starosnih struktura.